Enviat per: pepsunye | 18 gener 2011

Boulder: El Clot d’En Goda, a la Riba

El Ramon (Pentacour) me n’havia parlat tant bé que m’havia fet moltes expectatives. Hi ha coses, però, que fins que no les veus amb els teus propis ulls, no captes del tot la seva dimensió. Avui he comprovat que la realitat en aquest cas és, fins i tot, molt millor…

Així és el Clot d’En Goda; una zona de Boulder que va renéixer el 2002, situada a la vora del riu Brugent, a la Riba, i que aquest dimarts he visitat per primera vegada.

El sector es troba a l’antiga llera del riu, tot i que alguns dels monòlits granítics que el conformen estan a tocar mateix del pas de les fredes aigües que baixen de Farena.

Potser alguns recordeu la zona de la Font Vella (antic lloc d’acampada, que els aiguats del 94 van esborrar del mapa) Doncs bé, el sector està a l’altra costat del riu, entre el poble de la Riba i la Penya Roja.

Si hi voleu anar, heu de tenir clar que és tracta d’una zona de boulder. Així, doncs, només caldrà que porteu els peus de gat, la bossa de magnesi, el Crash-pad (matalàs) i ganes de fer dits. No us farà cap falta ni la corda, ni l’arnès, ni els mosquetons… Les vies són curtes i la més llarga no arriba als tres/quatre metres (aprox.).

El Ramon m’ha deixat les ressenyes (és molt important en aquest sector saber a on us poseu; hi ha vies curtes que, tot i que no ho aparenten, poden ser tranquil·lament un 7c+). També m’ha deixat el seu Crash.. (un Black Diamond). L’he hagut d’anar a buscar a Reus, a la seva feina. He comprovat que el GPS del meu mòbil no té incorporada de sèrie intel·ligència artificial (no entén que la distància més curta entre dos punts és la línia recta).

Al final he acabat abans preguntant-li a un taxista; un cop més, l’home guanya a la màquina…

He arribat a la Riba i he creuat el pont nou (aquell que no va resistir l’embat dels aiguats del 94). Abans del primer revolt pronunciat, cal trencar a la dreta (hi ha una pista de tenis abandonada i l’aparcament). Al costat del moli/museu.

Aquí ja m’he trobat al gos de l’Escotex, acompanyat per tres joves; dos nois i una noia. Un d’ells, amb fumerola inclosa, que desprenia una olor.. no sé! Estava estirat al matalàs –semblava- de la iaia; si es pot traginar entre dos a tres, és una bona alternativa al Crash.. Sí és de llana, però, és millor desistir…

Bromes a banda, aquí he enfilat el camí pavimentat del molí vell; he seguit fins a un petit pont per sobre del Bruixent i, tot seguit, a mà esquerra. El senderó porta en uns deu minuts i de forma ascendent fins al Clot, passant pel vell molí.

Només arribar, he fixat la mirada en el primer monòlit de roca calcària dolomítica, enmig d’un bosc d’alzines i pins alts, és la número 1 a la ressenya, “La Placa”.

La Placa amb "Clot Way" un 6c i "Nyec" un 6a+

He anat de cap a “Nyec” un 6a+. La via es deixa fer prou bé; molt maca! Treballes molt de dits i els peus s’han d’aferrar, a l’inici, a petits sortints, de poc més de mig centímetre. Quan ets a dalt de la pedra, pots lliscar per una corda amb nusos, que hi ha en un dels laterals.

Josep al sector, La Placa, "Nyec" un 6a+

Josep al sector, La Placa, "Nyec" un 6a+

L’avantatge del sector (i del Boulder en general), com m’ha dit el Ramon en un twit, mentre jo era per allà, és que “pots estudiar bé els passos i les vies amb detall, abans de pujar-les”. Jo hi afegiria que també pots concentrar millor energia i força. En escalada esportiva pots trobar-te el grau a mitja via, o al final. Si hi arribes molt cremat et pot castigar. Aquí, en canvi, pots intentar un 7c i saps del cert que el grau està a la sortida; així ja l’encarés a tot gas, al 100%.

Per cert, quan he arribat al Clot, cap a les deu i mitja del matí, estava sol; només m’acompanyava el piular dels ocells i el brogit del riu; la resta era calma total…

A “La Placa” he estudiat a vista “Nyec”, el 6a+ del costat. Al cap d’un parell de cicles mentals he pensat: potser després!

Mentre era allà ha vingut un noi amb un parell de gossos; un de petit i l’altra de l’Escotex (no era el mateix d’abans, es veu que l’anunci va fer furor). He vist que anava a un sector a tocar del Brugent i he decidit seguir-lo.

En vistes que ha agafat una de les millors roques, al sol, he pujat una mica més fins arribar a un pedra en forma de cloïssa gegant “Totxo Gas”.

Ho reconec..! Estava molt engrescat per haver assolit abans el 6a+ i m’he posat de cap a un fatídic “Vol Ras”. Com el que he hagut de fer tres o quatre vegades fins al Crash-pad. Al final, el meu cervell ha entès que aquell 6c+ no seria un problema que resoldria en aquesta jornada. La sortida és bona però al següent pas, no hi ha absolutament res on agafar-te.

Intent fallit de "Vol Ras" el 6c+ de Totxo Gas

Intent fallit de "Vol Ras" el 6c+ de Totxo Gas

Així que, instintivament, tot el meu cos s’ha decantat cap a la dreta, on m’esperava “Bolet de Bou”, un bonic 5+ que de seguida he apamat.

Deixant el 6c d’aquest bloc per un altra ocasió, he canviat de roca. N’he vist una que m’ha cridat força l’atenció “Toxto Joanvi”, amb un parell de 5 molt macos…

Al final, però, l’he descartada. Ho he fet per la seva altura; l’he vist una mica més alta que la mitjana. He pensat que si prenia mal, estant sol, ho tindria complicat…

No he hagut d’anar gaire lluny, a la mateixa esplanada està el “Toxto dels Pins”. Un parell de vies que tenen en comú que se surt de braços i que el grau el trobes només aixecar els peus de terra.

Josep a "Trencadits" el 7a de Totxo de Pins

Josep a "Trencadits" el 7a de Totxo de Pins

La primera que he pujat, ha estat “Trencadits”. La sortida passa per deixar un tros de pell en un bidits i aixecar pràcticament tot el cos, ajudat per la mà dreta, en una bústia prou generosa. A partir d’aquí, he llançat el peu dret cap amunt i aquí s’ha acabat el 7c.

Un entrepà de truita més tard, m’ha passat pel cap torna-la a fer. Al final, però, m’he decantat per “Esquirol” el 6c del costat. Igual que l’anterior té una sortida molt dura. També has d’estirar tot el cos a força de braç. En aquest, a més, has de fer un doble esforç, fins arribar a un altra bústia, prou generosa, una mica més amunt. També aquí s’acaba el grau…

Josep a "Esquirol" el 6c de Totxo de Pins

Josep a "Esquirol" el 6c de Totxo de Pins

Un cop a dalt de la roca, m’he quedat una bona estona mirant el Brugent. És un molt bon lloc per perdre’s i perdre el món de vista. També és una molt bona experiència escalar (fer boulder) tot escoltant el so del riu de fons.

La veritat és que després d’una mica més de tres hores al Clot, no sé si pel seu microclima; la vegetació, el cant dels ocells (no es la cançó), o l’adrenalina, però em trobava com si m’haguessin tret de l’espatlla una d’aquestes grans pedres per les que he pujat.

El Clot d’en Goda és un lloc privilegiat. Es veu (llegeixo a la ressenya d’Antonio Rey), que la història moderna del sector va renéixer per casualitat el 2002.

Va ser després d’un desbrossament de les zones de la basa i de la font, que es va descobrir el seu potencial.

Segur que hi tornaré…

El bidits del 7c "Trencadits" així has de pujar el cos.

El bidits del 7c "Trencadits" així has de pujar el cos.


Responses

  1. No coneixo molts llocs per fer boulder però aquest em dona la sensació d’estar a un parc d’atraccions anant d’una a una altra pedra.

    I moltes les podes fer sol sense porter, que per dies en que no tens porter/company de cordada ja va bé, que per cert, serà el meu cas aquest finde… :_(

  2. Tota aquella zona ha canviat molt.. Recordo haver-hi acampat fa anys, a la font vella; era un petit rierol envoltat de bosc. Els aiguats del 94 ho van esborrar tot del mapa. Es bo que ara es recuperi… Fer Boulder ok.. pro ja tinc ganes de tocar paret, de les altes… a veure quan podem fer altra sortida. Vagi be cap setmana.. Divendres et passo material…


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: